ΜΟΝΑδΑ ΦΡΟΝΤΙδΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Η Γεροντολογία σήμερα

Η αντίληψη πως το γήρας ισοδυναμεί μονάχα με απώλειες, αδυναμίες και τις από αυτό απορρέουσες ασθένειες κρίνεται με βάση τις νέες επιστημονικές θεωρίες στο χώρο της Γεροντολογίας, ως λανθασμένη. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να προβούμε σε τέτοιες γενικεύσεις, αφού κάθε άνθρωπος γερνάει διαφορετικά με βάση τη φυσιολογία και τον τρόπο ζωής του.
Η ηλικία άνω των 60 ετών αποτελεί μια εξελικτική φάση του ανθρώπου, μια πρόκληση που συνδυάζει κέρδη και ζημίες. Η εξέλιξη αποτελεί μια ουδέτερη έννοια και είναι συνώνυμη της αλλαγής.

Αναφερόμενοι στα κέρδη της Τρίτης και Τέταρτης ηλικίας προσανατολιζόμαστε τόσο σε νοητικά, όσο και σε ψυχολογικά οφέλη. Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν αποδείξει ότι ένα άτομο που ζει σε ένα περιβάλλον προτρεπτικό, γεμάτο ερεθίσματα και που διατηρεί τη διάθεση και την περιέργεια να δραστηριοποιηθεί ασκώντας προσφιλείς προς αυτό ή νέες δραστηριότητες, μπορεί να διατηρήσει, ακόμα και να εξελίξει, συγκεκριμένες νοητικές λειτουργίες (Active ageing).

Τα ψυχολογικά οφέλη εξαρτώνται από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες αλλαγές στη ζωή μας. Τα γεγονότα είναι γεγονότα. Η ερμηνεία και η στάση μας απέναντί τους είναι καθοριστική. Θα μπορέσουμε άραγε να συμφιλιωθούμε με τη νέα εικόνα του σώματός μας, με την ιδέα της εξάρτησής μας από την φροντίδα οικείων ή ξένων προσώπων, με τη μείωση των κινητικών και νοητικών μας ικανοτήτων και τέλος με οριακές, ενδεχομένως, επίπονες καταστάσεις που οδηγούν ακόμα και στον επικείμενο θάνατο;

Στη «My Thalpi  Φροντίδα & Αποθεραπεία» στηρίζουμε και ενισχύουμε τον αγώνα του ανθρώπου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να κοινωνικοποιηθεί, να διατηρήσει την αυτονομία και την αξιοπρέπειά του. Συμμεριζόμαστε τους φόβους του, συμπορευόμαστε μαζί του και εμπνεόμαστε από το μεγαλείο του να προσαρμόζεται σε καινοφανείς συνθήκες με ευρηματικότητα, επιδεικνύοντας σωματική, νοητική και ψυχολογική πλαστικότητα».